Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

NBA. Η γεννηση και η εξελιξη του.

NBA. Η γεννηση και η εξελιξη του.


Στις αρχες Δεκεμβριου του 1891 σε εναν Καναδο καθηγητη φυσικης αγωγης, ονοματι Τζειμς Νέισμιθ, ο οποιος διδασκε σε ενα ιδιωτικο κολεγιο, το Young Men’s Christian Association(YMCA) International Training School στο Σπρινγκφιλντ της Μασαχουσετης των ΗΠΑ, του ανατεθηκε να δημιουργησει ενα παιχνιδι για εσωτερικους χωρους ωστε οι αθλητες του κολεγιου να μπορουν να παιζουν και να βρισκονται σε φορμα στο μεγαλο χρονικο διαστημα του βαρυ χειμωνα των βορειοανατολικων ΗΠΑ.

Ο Νέισμιθ εγαψε τους πρωτους κανονες και χρησιμοποιησε ενα καλαθι φρουτων για μπασκετα το οποιο το στερεωσε 10 ποδια(3.048 μετρα) πανω απο το εδαφος. Χρησιμοποιηθηκε για μπαλα, μια μπαλα ποδοσφαιρου και οι παικτες μπορουσαν μονο να πιανουν την μπαλα, να δινουν πασα ή να σουταρουν και μονο με τα χερια, δεν υπηρχε ντριμπλα δηλαδη.
Το πρωτο παιχνιδι ειχε δυο ημιχρονα διαρκειας 15 λεπτων, με 5 λεπτα ξεκουραση αναμεσα. Η ταξη του Νέισμιθ αποτελουνταν απο 18 ατομα οποτε οι 2 ομαδες αποτελουνταν απο 9 παικτες η καθε μια.

Σιγα σιγα μεσα στην πρωτη δεκαετια, το χτυπημα της μπαλας στο εδαφος, η ντριμπλα δηλαδη, υιοθετηθηκε και σιγα σιγα οι παικτες απο 9 εγιναν 7 και μετα 5. Η αξια του καλαθιου αρχικα ηταν 3 ποντοι αλλα μετα αλλαξαν σε 2. Το ιδιο και το φαουλ οπου απο 3 ποντοι εγινε 1 ποντος.
Το 1895 επισης, αλλαξε και η μπαλα και αντι για μπαλα ποδοσφαιρου, χρησιμοποιηθηκε μια μεγαλυτερη και καλυμενη απο δερμα μπαλα, το καλαθι των φρουτων αντικατασταθηκε απο ενα συρματινο οπουμε ενα μηχανισμο απο τροχαλιες αφηνοταν η μπαλα να πεσει εξω οταν πετυχαινε καποια ομαδα καλαθι, το οποιο με τη σειρα του εδωσε τη θεση του σε ενα σιδερενιο στεφανι οπου κρεμονταν διχτυ, που εμοιαζε σχεδον το ιδιο με τα σημερινα καλαθια. Το 1896 μαλιστα μπηκε πισω απο το καλαθι και ενα μεταλλικο ταμπλο, ωστε η μπαλα να μην φευγει σε καθε αστοχο σουτ εξω. Μετεπειτα το μεταλλικο ταμπλο αντικατασταθηκε απο ξυλινο και πολυ αργοτερα απο πλαστικο.

Τα πρωτα χρονια το μπασκετ("basket ball" οπως λεγοταν τοτε απο τον Νέισμιθ) ηταν καθαρα αθλημα του YMCA. Ως το 1892 το μπασκετ ειχε εξαπλωθει σε 250 γυμναστηρια του YMCA σε ολες τις ΗΠΑ και τον Καναδα. Ως το 1900 ειχε εξαπλωθει αρκετα ως ενα αθλημα που μπορουν να παιξουν οι περισσοτεροι, και ειχε ιδιαιτερη εξαπλωση στις γυναικες.
Ενω σιγα σιγα σε αρκετα κολεγια πολλων πολεων αρχιζαν να δημιουργουνται γηπεδα για μπασκετ. Ακολουθησαν και σχολεια μικρων χωριων και το 1909 εγινε το πρωτο πρωταθλημα μπασκετ μεταξυ κολεγιων, ενω το 1925 περισσοτερες απο 30 πολιτειες ειχαν ομαδες να συμμετεχουν στο εθνικο ενδοκολεγιακο πρωταθλημα μπασκετ.

Σιγα σιγα δημιουργηθηκαν και οι πρωτες "επαγγελματικες" ομαδες, οπως οι New York Wanderers, οι οποιες ταξιδευαν απο μερος σε μερος και επαιζαν με τις καλυτερες ομαδες της περιοχης. Οι διαδοχοι τους ηταν ομαδες οπως οι Globe Trotters αλλα και οι πολυ επιτυχημενη για την εποχη ομαδα ονοματι Original Celtics που ιδρυθηκαν το 1914 στην Μασαχουσετη.
Και ενω σε αυτα τα πρωτα χρονια το μπασκετ ηταν ενα αθλημα που επαιζαν σχεδον αποκλειστικα οι λευκοι αμερικανοι σιγα σιγα και καποιοι αφρικανοι-αμερικανοι αρχισαν να παιζουν το παιχνιδι. Ηταν το 1922 οταν οι μια ομαδα απο μονο μαυρους αμερικανους εγινε απο τις δυνατοτερες της εποχης. Το ονομα της Harlem Renaissance Five χωρις να εχει σχεση με τους αλλους τους Harlem Globetrotters οπου ιδρυθηκαν μετεπειτα.

Η φημη του μπασκετ σιγα σιγα μεγαλωνε στην αμερικη και εως το 1930 ολα σχεδον τα κολεγια χρηματοδοτουσαν και διατηρουσαν ομαδες μπασκετ. Ομως και στον υπολοιπο κοσμο το αθλημα μπασκετ γινοταν ολο και πιο γνωστο και εως το 1930 ηδη 50 χωρες ειχαν αρχισει να παιζουν το νεο αυτο παιχνιδι. Και το 1932 η ιδρυση της FIBA απο 3 ηπειρους (Ευρωπη, Ασια, Αφρικη) ηταν γεγονος.
Ενω το 1936 το μπασκετ ηταν ηδη Ολυμπιακο αθλημα.

Παρα την συνεχη ανθηση της φημης του μπασκετ, στην αμερικανικη κοινη γνωμη δεν ηταν παρα ενα δευτερευον παιχνιδι κατωτερο απο τα άλλα σπορ. Δεν ειχε ουτε καν μια ενιαια οργανωτικη αρχη απο πισω. Τα πραγματα αρχιζαν να αλλαζουν γυρω στο 1946 οταν μια ομαδα απο εμπειρους επιχειρηματιες στο χωρο του Χόκεϊ και της διασκεδασης, οργανωσαν και ιδυσαν την Basketball Association of america (ΒΑΑ). Την ιδια εποχη μια αλλη οργανωση περι του μπασκετ που ηταν λιγοτερο επαγγελματικη και περισσοτερο περι της ιδεας και των ιδανικων του μπασκετ, ονοματι National Basket League (NBL -ιδρυση 1937) διοργανωνε ηδη αγωνες.


Οι 2 αυτες λιγκες, ενωθηκαν το 1949 και δημιουργησαν μια ενιαια λιγκα το γνωστο ΝΒΑ(National Basketball Association).



Συνεχιζεται.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: